VIERAILEVAT OPETTAJAT

Johanna Nokireki, joogaopettaja

Johanna_Nokireki_kuva_bw_150px

Jooga astui elämääni 2000-luvun alkupuolella, kun iskiashermopinne vei jalat alta muutamaan kertaan. Melko nopeasti joogan aloittamisen jälkeen vaiva hävisi, mutta jooga jäi. 

Viime vuosina joogapolkuni on kiemurrellut tuon tuostakin Venäjälle, Intiaan ja Thaimaahan – Tampereella tämänhetkinen kotikouluni on Kalevan Joogapaikka, jonka perustaja Hanna Merta on myös vuosien takaisen astangajoogaohjausharjoitteluni toinen ohjaaja. 

Aloitin astangajoogan ohjaamisen Tampereen Astangajoogakoululla vuonna 2015. Tätä ennen opiskelin Intiassa Yoga Alliance RYS 200h -ohjaajakoulutuksen, jossa keskityttiin hatha- ja yin-joogaan. Sittemmin opiskelin urheiluhierojaksi, thai-joogahierojaksi ja jäsenkorjaajaksi. Nyt opiskelen osteopaatiksi ja teen hieronta- ja jäsenkorjaushoitoja sekä osteopatian oppilastöitä. 

Opintojeni myötä lisääntynyt kehotietoisuus on lisännyt leikkimieltä, iloa ja kokeilua niin omaan harjoitteluuni kuin ohjaamiseenkin ja kunnioitustani vanhaa tuhatvuotista perinnettä kohtaan. Vaikka joogan merkitys on vaihdellut paljonkin joogapolullani, on se aina ollut määrittelemässä jollain tavoin suhdettani ympäröivään maailmaan ja toiminut kehon, mielen ja sielun kohtaamispintana. 

Jooga on minulle liikettä, iloa, rakkautta, rajaamista, karnevaalia, hiljaisuutta ja terapiaa. Minulle on ohjaajana tärkeää, että jokainen harjoittelija löytää ja luo joogalle omat merkityksensä – jooga on ihmistä varten.

Johannan kotisivut: www.jasenkorjausjahieronta.fi


Janne Kontala, joogaopettaja ja kouluttaja

Janne Kontala

Janne Kontala aloitti joogaharjoituksen vuonna 1992. Hatha-joogan perusharjoitusten ohella mantra-meditaatio ja joogan filosofia ovat olleet hänen sydäntään lähellä alusta alkaen. Kontala on opiskellut perinteisissä ashrama-ympäristössä Suomessa ja Intiassa sekä käynyt kaksi kansainvälisesti arvostettua joogaopettajakoulutusta (Sivananda ja Iyengar). Janne Kontala on myös Slow Yogan kehittäjä.

Hän on yksi Suomen suurimman joogalehden Anandan perustajista ja kirjoittaa lehteen säännöllisesti. Tällä hetkellä Kontala asuu Ruotsissa perheensä kanssa ja kouluttaa sekä harjoittajia että opettajia joogan filosofiassa, fyysisissä harjoituksissa sekä meditaatioharjoituksissa.

 


Jani Jaatinen, joogaopettaja

Jani Jaatinen

Jani Jaatinen a.k.a Mahayogi Gokulacandra Das (E-RYT200, RYT500, YACEP) Jani Jaatinen has been practicing yoga since 2000 and has become one of the world’s foremost practitioners. He is a humble and highly knowledgeable yoga teacher traveling the globe sharing his wisdom and inspiration. His intimate knowledge of the human body sets the stage for a unique presentation of asana or postures. He is versed not only in ancient spiritual yoga texts but is grounded in his daily practice and meditation.

Jani teaches Hatha, Slow Yoga, Vinyasa and Ashtanga yoga. He also focuses more and runs teacher trainings regularly. Practitioners from all levels benefit greatly from his classes.
Jani is currently based in Kota Kinabalu, the east Borneo of Malaysia. He started his own home-based yogashala – Gokul Yoga since 2012 when he moved to Malaysia with his wife. The shala has recently opened another branch studio – Gokul Yoga Surya. Other than teaching yoga, Jani enjoys making music, drawing, swimming and chanting.

Emma Slow, joogaopettaja ja kouluttaja

Emma Slow, joogaopettaja

Emma on Slow Yoga -opettaja ja -kouluttaja, joka viimeistelee fysio­terapeutin opintoja ja ja opiskelee myös joogaterapiaa Ganesh Mohanin johdolla. Emman erikoisalaa on fysiologia, anatomia ja terveydellisten haasteiden huomiointi joogaharjoituksessa.

 


Anneli Rautiainen, joogaopettaja, iyengarjoogaopettaja

Anneli Rautiainen, joogaopettaja

Annelin kokemus joogan eri tyyleistä ja opettamisesta on poikkeuksellisen laaja. Iyengarjoogassa Anneli on suorittanut 3. tason opettajatutkinnon ja kolmivuotisen joogaterapiakoulutuksen. Hän on opettanut joogaa B.K.S. Iyengarin perinnettä seuraten omassa joogastudiossaan Helsingissä vuodesta 2003.

Iyengarjoogan ohella Anneli on suorittanut Suomen joogaopiston opettajatutkinnon. Hän on myös kirjoittanut yhdessä Sonja Lumpeen kanssa kirjan ”Lempeän joogan voima” (ReadMe 2018)

Annelin monipuoliseen kehonhallintaan ja tuntemukseen kuuluu myös tanssitaide ja koreografia.

Joogassa Annelin erityisalaa on pedagogia ja opetussuunnitelmat. Hän on tuonut iyengarjoogan opettajakoulutuksen Suomeen. Anneli on myös perustanut tanssilinjan Oriveden opistoon ja oli mukana työryhmässä joka laati tanssitaiteen käytössä olevan keskiasteen koulutussuunnitelman.

Hän on myös työskennellyt koreografina TV-1 viihdeohjelmissa 80-luvulta lähtien ja tehnyt TV-käsikirjoituksia ja dokumenttiohjauksia.

Kursseillamme Annelin erityisalaa ovat yksilöllisen ohjauksen korostaminen ja monipuolisen pedagogian soveltaminen. Tähän sisältyy suullisen ohjauksen lisäksi erilaisten apuvälineiden käyttö, mielikuvien hyödyntäminen, sekä keskittymisharjoitukset. Liikesanaston laajetessa jokainen löytää oman yksilöllisen työskentelytavan omaan harjoitukseensa, kannustaen luovaan ajatteluun jonka kautta joogatuntien suunnittelu helpottuu.

 


Jutta Aalto, osteopaatti, iyengarjoogaopettaja, jooga-anatomianopettaja, tietokirjailija

Jutta Aalto, osteopaatti, iyengarjoogaopettaja, jooga-anatomianopettaja, tietokirjailija

Koulutukseni on suunniteltu kehotietoisuuden kasvattamista varten. Tietoisuutta voit hyödyntää jokapäiväisessä elämässäsi ja erityisesti liikuntaharrastuksissasi. Olen vuosien varrella hionut koulutusta oppilaideni palautteen perusteella. Opetus on mahdollisimman konkreettista ja käytännönläheistä. Olen koonnut perusanatomian koulutuksen materiaaleista kirjan, joka julkaistiin 2018 keväällä.

Olen luennoinut ja opettanut anatomiaa vuodesta 2012. Toimin anatomianopettajana useassa eri joogaopettajakoulutuksessa, mm. iyengar-jooga, HIMA Happiness RYT200 ja RYT300, Shantin joogaopettajakoulutus ja vijnana-jooga. Anatomiasta olen ollut luennoimassa edellämainittujen koulutusten lisäksi mm. Joogatilassa, Joogafestivaaleilla sekä Porvoon kansalaisopistolla.

Perusanatomian osaamiseni olen saanut 4-vuotisesta osteopatiakoulusta, jossa opiskellaan koko ihmisen anatomia hyvin yksityiskohtaisesti. Osteopatian teoriapainoitteisiin opintoaiheisiin kuuluu mm. tuki- ja liikuntaelimistön anatomia, sisäelinanatomia, neuroanatomia, embryologia ja lääketieteelliset opinnot. Valmistuin osteopaatiksi keväällä 2011 ja olen työskennellyt yksityisvastaanotolla siitä lähtien. Työhuoneeni sijaitsee rautatientorin kupeessa Helsingin keskustassa (Dogood terveyspalvelut).

Joogaan olen perehtynyt sekä 4-vuotisen iyengarjoogaopettaja-koulutuksen että oman harjoittelun myötä. Koin iyengarjoogaopettaja-koulutuksen kuin oppisopimuksena jossa sain perehtyä ja erikoistua jooga-anatomiaan. Opettaessani koulutuksen anatomian ja opiskelin itse samalla joogan asanoita, filosofiaa ja opetttamista. Tein koko koulutusajan tutkivia havaintoja yhdistellen anatomianosaamistani joogaharjoituksissa ohjattaviin kehon linjausohjeisiin. Yksityiskohtaisen ohjeistuksen vuoksi iyengarjooga sopii mielestäni täydellisesti anatomianopettamiseen. Ohjeiden avulla voi aistia yksityiskohtaisia anatomisia rakenteita kehostaan harjoittelun ohessa. Valmistuin iyengarjoogaopettajaksi vuoden 2016 lopulla.

Minun intohimoni on opettaa kehotietoisuutta anatomian, käsillä tunnustelun ja omalla keholla tekemisen kautta. Kursseillani yhdistelen teoriaa ja tekemistä käyttäen tietojani niin osteopatian, anatomian kuin joogan saralta. Kursseillani toivon että anatomia herää henkiin ja oppilaat saavat konkreettisen kokemuksen opiskeltavista rakenteista, oman ja toistensa kehon kautta.

Ajattelen että sisäistetty anatomia eli kehotietoisuus lisää läsnäoloa ja herkkyyttä, ei ainoastaan joogaharjoituksen aikana, vaan myös jokapäiväisessä elämässä. Itse koen että elämästäni on tullut kehotietoisuuden myötä sisäisesti rikkaampaa ja aistikkaampaa. Lisäksi pystyn ymmärtämään toisia ihmisiä ja heidän kehojaan. Ajattelen että oman kehon opiskelu ja sen kautta kumpuava tietoisuuden laajentuminen on mielenkiintoinen sekä inspiroiva matka ja mikä parasta, koko loppuelämän pituinen.

Odotan innolla että saan jakaa kanssasi kehollisia oivalluksia ja syventää yhteistä ymmärrystä kehosta, sen anatomiasta ja toiminnasta!

www.juttaaalto.fi
www.facebook.com/jutananatomia/
www.facebook.com/osteopaattijuttaaalto/

 


Merja Koskensalo, fysioterapeutti ja joogaopettaja

Merja Koskensalo, fysioterapeutti ja joogaopettaja

Olen valmistunut fysioterapeutiksi vuonna 2011 ja joogaopettajaksi 2013. Fysioterapian alueella olen erikoistunut psykofyysiseen fysioterapiaan, jossa työn painopiste on kokonaisvaltaisessa kehontuntemusta ja hallintaa sekä autonomisen hermoston tasapainoista toimintaa edistävässä kehollisessa työskentelyssä.

Integral Yoga Hatha® I ja II tasojen -opettajana olen lisäkouluttautunut mm. stressin hallinnan menetelmiin ja esteettömään joogaan.  Taustallani minulla on noin 15 vuoden oma joogaharjoittelukokemus, jonka sisään mahtuu useampien joogan eri haarojen ja suuntausten omakohtaista tutkistelua.

Ohjauksessani hyödynnän monipuolisesti tietoa ja kokemustani sekä fysioterapian että joogatieteen alueilta. Päivitän myös osaamistani säännöllisesti syventävillä lisä- ja täydennyskoulutuksilla. Ohjaajana minulle on tärkeätä, että jokainen harjoittelija oppii työskentelemään kehonsa kanssa turvallisesti ja omista yksilöllistä lähtökohdistaan käsin. Tavoitteena on harjoittelijan oman havainnointikyvyn ja kehotietoisuuden asteittaisen lisääntymisen kautta myös harjoitusten siirtovaikutus harjoittelijan arkeen.

 


Jouni Hallikainen, joogaopettaja

Jouni Hallikainen - joogaopettaja

Olen alun perin helsinkiläinen joogaopettaja, joka nyttemmin jo lähes viisikymppisenä on vetäytynyt maaseudun rauhaan voidakseen paŕemmin keskittyä oleelliseen. Sitä oleellista elämässäni edustavat jooga ja sen opettaminen, kaikenlainen luovuus ja kulttuuri, lepo ja terveys, rakkaus, onnellisuus – sekä hyvinvoinnin levittäminen. Haluan jakaa Yin-jooga rennon lempeää ilosanomaa ja sitä myöten yleistä hyvinvointia kanssaeläjieni keskuudessa.

Oma varsinainen joogapolkuni alkoi meditaation löytämisestä, joka myöhemmin lempeästi mutta väistämättä johdatti minut asanaharjoittelun pariin. Ensimmäinen varsinainen joogatuntini taisi olla Veikko Tarvaisen ohjaama äijäjooga. Sen jälkeen olen kolunnut sekäoppilaana että opettajana mahdollisimman laajalla skaalalla joogan eri perimälinjoja je tyylisuuntia – astangasta vinyasa flown sekä hot-joogan kautta lempeille hatha- ja slowyoga-tunneille.

Omien opettajaopintojeni ensimmäiset viralliset koulutukset kävin pääasiassa Yoga Nordicilla Helsingissä, jossa opiskelujeni pääpainopisteet olivat hathajoogan perusteissa. Yinjoogassa, hot-joogassa sekä erilaisissa avustamisissa ja variaatioissa. Ensimmäisen Yin-kosketuksen jälkeen aloitin välittömästi kiihkeän opiskelun aiheesta. Yin-jooga tuli hyvin pian osaksi jokapäiväistä joogarutiiniani ja opetusrepertuaariani. Nykyään opetan yin-joogaa eri maisa ja kaupungeissa, ollut oppilaana lukemattomilla tunneilla ja koulutuksissa sekä omatoimisesti opiskellut ja kirjoittanut aiheesta lähes päivittäin ja usean vuoden ajan.

Uskon vakaasti Yin-jooga edistävän niin jokaisen yksilön kuin lopulta koko yhteisömme etua. Näen, että Yin-jooga tarjoaa paljon kaivattua rauhaa, kokonaisvaltaista rentoutta, fyysistä hyvinvointia ja akkuja lataavaa pysähtymistä tämän ahdistavan aikakautemme keskelle.

Esittelyteksti Jouni Hallikaisen kirjasta Yin-jooga – Olemisen taito (2019)

Yin-jooga-kirja-kansi-jouni-hallikainen

 


Mikko Seppinen, astangajoogaopettaja

Mikko Seppinen, astangajoogaopettaja

From an early age, I have approached life through the lens of self-exploration. I’ve always been more curious than competitive, and often found it easier to test boundaries than to fit into most social constraints.

From a young age, my interests shifted from toys and games to philosophies, science and religions. Fast forward several years later, but before the Internet was mainstream, I stumbled upon magazine and newspaper articles talking about yoga. These encounters, quite simply, changed my life.

I stopped running marathons and in 2000, I started to show up every day on my yoga mat. After some years of building up a career as a journalist, I became a PR consultant, and eventually found a quiet(er) spot in my head that I learned to trust. My yoga practice became a home where I could be myself, and I became hungry for more.

“Buried deep within you, there is something that has never been nurtured: the potential to make yourself a better man. And that is what it is to be human. To make yourself more than you are.”

— Captain Jean-Luc Picard, Star Trek USS Enterprise-D & Enterprise-E

In 2002 I began a 6-year apprenticeship under the guidance of Petri Räisänen and other teachers of Ashtanga Yoga Helsinki, and in that year, took my first of many pilgrimages to India with my long time teacher, Lino Miele. In 2003, I began an annual pilgrimage to Mysore, India to study Ashtanga Yoga, codified and popularized by K. Pattabhi Jois, along with his grandson and daughter, Sharath and Saraswati Jois.  Ten visits and nearly ten years later I received Level 2 teaching authorization from KPJ Ashtanga Yoga Institute.

I began teaching in Copenhagen, Denmark in 2008, and in that year, commenced in-depth  study of pranayama in Kavalyadham lineage with Paul Dallaghan, Sri OP Tiwari and later Sudhir Tiwari. Since 2010 I have been teaching classes, workshops and retreats internationally in Europe, Asia, and Africa. In 2012, I became the owner and director of Mysore Yoga CPH, a dedicated Ashtanga yoga shala in Copenhagen. After six years I left the teaching responsibility, but remain as a mentor and visiting teacher.

Throughout the past two decades I have met thousands of individuals and have observed and explored the human mind for countless hours. I have gained and lost hopes, money, health, people and love. Through the experience of all that, I found healing and glimpses of deeper understanding.

I’m passionate about sharing the techniques and philosophy which I work to live by as I’ve seen it transform not only myself, but others, too.

I hold a degree in Sociology, Social Psychology and Journalism. Off the mat I’m a photographer, father and Star Trek fan.

www.mikkoseppinen.com
https://fi-fi.facebook.com/mikkoseppinenyoga/